Autor: Ing. Ludmila Mravcová, Ph.D.
Autor: neudeven
Popis: pdf soubor, analytická chemie, studijní opora, bakalářské studium;
Topic I : Senzores in analytical chemistry
1. Introduction to modern analytical chemistry, a look into the use of sensors in automated analysis
2. Supramolecular organic chemistry
3. Molecular interaction, electrodes
4. Nanoparticles and their use in analytical chemistry
5. Automatic sensor system for continuous analysis in different areas (energy, environment, medicine)
Topic II: Lab on chip
6. Lab on chip in chromatography and mass spectrometry
7. Lab on chip for elemental analysis
8. Lab on chip in toxikology and ekotoxicology
Topic III: Imaging and isotopic analysis
9. Principles and different techniques in isotopical analysis
10. Imaging techniques I
11. Imaging techniques II
12. Principles of advanced data analysis
Topic IV: Students semestral work presentation
13. Students presentation of semestral work on a selected topic related to the content of the course
Licence: Creative Commons 4.0 - zachovejte licenci
Druh produktu:
Výukový materiál/studijní opory
Autor: doc. Ing. Jozef Krajčovič Ph.D.
Autor: neudeven
Popis: pdf soubor, organická chemie a biochemie, studijní opora, bakalářské studium,
1. Základní pojmy.
2.+3. Alkany a cykloalkany, konformační rozbor.
4.+5. Stereochemie.
5.+ 6. Alkeny.
7. Alkadieny, termodynamická a kinetická kritéria průběhu reakcí.
8. Alkyny.
9.+10. Aromatické uhlovodíky.
11.+13. Nukleofilní substituce, Eliminace, Halogenderiváty
Licence: Creative Commons 4.0 - zachovejte licenci
Druh produktu:
Výukový materiál/studijní opory
Autor: Ivana Márová,Assoc.Prof.,Dr.,Ph.D., Mgr. Jan Smetana Ph.D.
Autor: neudeven
Popis: pdf soubor, biochemie, studijní opora, bakalářské studium,
Látkové složení živé hmoty. Struktura buňky. Organizace biologických systémů.
Aminokyseliny. Peptidická vazba. Bílkoviny - struktura a stabilita, denaturace.
Metody izolace, purifikace a charakterizace biopolymerů .
Metody ke zjišťování struktury biomolekul a jejich změn.
Sacharidy - monosacharidy, oligosacharidy, polysacharidy, složené sacharidy.
Lipidy - struktura a klasifikace. Jednoduché a složené lipidy. Izoprenoidy.
Biomembrány - struktura a funkce. Membránový transport.
Enzymy a biokatalýza. Substrátová specifita. Koenzymy. Regulace enzymové aktivity. Stručné názvosloví enzymů.
Enzymová kinetika. Rovnice Michaelise a Mentenové. Inhibice. Analýza kinetických dat. Reakce se dvěma substráty.
Makroergické sloučeniny, základy bioenergetiky.
Nukleové kyseliny - typy, struktura DNA a RNA.
Nukleové kyseliny - funkce v organismu, genetický kód.
Aplikovaná biochemie - přehled současných biotechnologických směrů a oblasti jejich použití; genové inženýrství
Licence: Creative Commons 4.0 - zachovejte licenci
Druh produktu:
Výukový materiál/studijní opory
Autor: prof. Ing. Stanislav Obruča, Ph.D.
Autor: neudeven
Popis: pdf soubor, chemie materiálů, studijní opora, bakalářské studium,
1. Taxonomic classification of biotechnologically relevant microorganisms
2. Physiology, biochemistry and genetics of the most relevant prokaryotes
3. Characterization of the most industrially relevant eukaryotic microorganisms
4. Isolation and screening of promising microbial producers of valuable metabolites
5. Microorganisms involved in biodegradation processes
6. Photoautotrophic microorganisms used in biotechnology
7. Stress response and adaptation of microorganisms
8. Extremophiles and their use in microbial biotechnology
9. Microbial ecology in context of industrial biotechnology
10. System biology as a tool for understanding of industrially relevant microorganisms
11. Evolutionary engineering of industrially relevant microorganisms
12. Metabolic engineering as a tool of modern biotechnologies
Licence: Creative Commons 4.0 - zachovejte licenci
Druh produktu:
Výukový materiál/studijní opory
Autor: prof. Ing. Adriána Kovalčík, PhD.
Autor: neudeven
Popis: pdf soubor, chemie materiálů, studijní opora, bakalářské studium,
1. Introduction to bioengineering.
2. Thermodynamics and stoichiometry in Bioengineering
3. Bioreactors & fermenters and basic technological operations
4. Design of fermenter, types of fermenter
5. Sterilization
6. Microbial growth kinetics
7. Storage of microorganisms and media for cultivation
8. Microbial balances in batch and continuous fermentation
9. Cell growth measurement
10. Downstream processes
11. Kinetics of one-substrate enzyme-catalyzed reactions
12. Kinetics of multisubstrate enzymatic reactions
13. Kinetics of inhibited enzymatic systems
Licence: Creative Commons 4.0 - zachovejte licenci
Druh produktu:
Výukový materiál/studijní opory
Autor: doc. Ing. Lukáš Kalina, Ph.D.
Autor: neudeven
Popis: pdf soubor, chemie materiálů, studijní opora, bakalářské studium,
1. Introduction of periodic table basic principles
2. Hydrogen and electrochemistry
3. Alkali metals
4. Alkali earth metals
5. Group 13 elements: boron, aluminium, gallium, indium, thallium
6. Carbon
7. Group 14 elements: silicon, germanium, tin, lead
8. Nitrogen
9. Group 15 elements: phosphorus, arsenic, antimony, bismuth
10. Group 16 elements: oxygen, sulfur, selenium, tellurium, polonium
11. Group 17: Halogens; Group 18: Noble gases
12. Transition elements - Part I
13. Transition elements - Part II
Licence: Creative Commons 4.0 - zachovejte licenci
Druh produktu:
Výukový materiál/studijní opory